Wysyłamy do całej Europy!

Wysyłka w prezencie od 
222 
zł.
Jak w 3 prostych krokach osłodzić życie cukrzykowi? Konopie w leczeniu cukrzycy

Na cukrzycę choruje około 400 MILIONÓW
osób na świecie, w tym przynajmniej 3
MILIONY Polaków.
Każdego roku z powodu cukrzycy i jej
powikłań umiera na świecie blisko 1,5
MILIONA osób, z czego w samej Polsce
ponad 30 TYSIĘCY osób!
WHO uznało cukrzycę, jako PIERWSZĄ
niezakaźną pandemię!
Nieleczona cukrzyca może prowadzić do:
zawału, udaru, uszkodzeń nerek, połączeń
nerwowych, a nawet utraty wzroku!
Na szczęście Twój Djinn wie, że istnieje
bezpieczne lekarstwo i skuteczny sposób na
cukrzycę! Z tego artykułu dowiesz się jak
Konopia, w tym CBD, leczy cukrzycę, a także
poznasz 3 proste kroki, jak osłodzić życie
cukrzykowi!
Czym jest cukrzyca?
Cukrzycą określamy grupę chorób metabolicznych charakteryzujących
się hiperglikemią (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) wynikającą z defektu
produkcji, lub działania insuliny, wydzielanej przez komórki beta trzustki.
Cukrzyca jest chorobą, w której organizm nie jest w stanie właściwie przenieść glukozy z
pożywienia do źródeł energii dla komórek. Bez źródeł energii, komórki organizmu nie będą
w stanie wykonać potrzebnych do przeżycia działań
Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i
niewydolnością różnych narządów i układów, a w szczególności: oczu, połączeń
nerwowych, nerek, serca i naczyń krwionośnych.
Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić głównie:
cukrzycę typu 1
cukrzycę typu LADA
cukrzyca monogenowa
cukrzycę typu 2
cukrzycę ciążową
cukrzycę typu 3 (wtórna)
W przypadku cukrzycy typu 1 (która dotyka jedynie około 5% populacji chorych na
cukrzycę), organizm nie jest już w stanie wytwarzać insuliny. Jest to na ogół
spowodowane atakiem autoimmunologicznym na trzustkę – organ odpowiedzialny za
produkcję insuliny. Cukrzyca typu 1 zwykle pojawia się u dzieci lub młodych dorosłych,
którzy posiadają wirusa atakującego trzustkę i inne niż genetyczne predyspozycje.
Cukrzyca typu 2 natomiast jest bardziej złożoną postacią choroby, w której organizm
nadal produkuje insulinę, ale albo jej nie wytwarza wystarczająco dużo, albo komórki stają
się odporne na jej fizjologiczne ścieżki. Cukrzyca typu 2 jest znacznie bardziej
rozpowszechnioną postacią choroby, szacuje się, że dotyczy ona od 90 do 95% całkowitej
liczby chorych na cukrzycę. Najważniejsze czynniki ryzyka związane z cukrzycą typu 2 to:
nadwaga (otyłość), dieta bogata w cukier, brak aktywności fizycznej, genetyka, wiek
(osoby powyżej 45 r.ż. są znacznie bardziej podatne na rozwój choroby).
Podsumowując: cukrzyca typu 1 jest spowodowana przez atak autoimmunologiczny na
komórki wysp trzustkowych (które produkują insulinę), podczas gdy cukrzyca typu 2
rozwija się w wyniku wadliwego wytwarzania insuliny, a także insulinooporności.
HOME SKARBY WIEDZA KONTAKT 
Cukrzyca, a medycyna
farmakologiczna.
Jak widzisz cukrzyca to zespół wielu różnych zaburzeń metabolicznych jedno-, lub
wielogenowych, dlatego wymaga kompleksowego i długotrwałego leczenia.
Powikłania mogą być bardzo poważne, należą do nich na przykład: udar mózgu, zawał
serca, niewydolność nerek, uszkodzenie nerwów, impotencja, retinopatia, a nawet utrata
wzroku.
Chorzy na cukrzycę typu 1 nie mogą produkować insuliny samodzielnie i muszą mieć
przepisywaną insulinę:
w postaci zastrzyków, które muszą samodzielnie sobie podawać
w postaci pompy, która automatycznie monitoruje poziom glukozy we krwi i
wstrzykuje hormon w razie potrzeby.
Niestety nowoczesne formy leczenia nie są w 100% skuteczne. Nawet najbardziej
odpowiedzialni diabetycy mogą mieć trudności
z uniknięciem niebezpiecznych konsekwencji nieregularnego poziomu glukozy. Ponadto
pompy insulinowe są niezwykle kosztowne i niewielu pacjentów może sobie na nie
pozwolić. Najczęściej pacjenci decydują się na nakłuwanie krwi z palca w celu
monitorowania poziomu cukru i podawanie sobie insuliny poprzez igły podskórne.
W przypadku cukrzycy typu 2 pacjenci najczęściej otrzymują leki farmaceutyczne, które
pomagają w prawidłowej regulacji poziomu glukozy. Jednakże, są to leki na receptę, które
wywołują szereg poważnych skutków ubocznych, a leczenie choć nie jest w pełni
skuteczne to jest bardzo kosztowne.
Właśnie dlatego tysiące diabetyków, w ostatnich latach, chętnie sięgają po alternatywne
opcje leczenia, takie jak np. leczniczy olej CBD z Konopi.
https://www.greendjinn.pl/products/olej-cbdjinn-5-raw-15-ml/
Na szczęście badania wykazały, że: Konopie i CBD nie tylko zabezpieczają przed groźnymi
powikłaniami, a wręcz mogą je skutecznie zwalczyć i nie dopuścić do rozwoju
schorzenia.
CZY WIESZ, ŻE…
co 11 dorosły na świecie ma zdiagnozowaną cukrzycę,
1 na 4 osoby powyżej 60. roku życia w Polsce ma stwierdzoną cukrzycę,
co 6 sekund umiera osoba z powodu cukrzycy i jej konsekwencji,
liczba osób na świecie chorujących na cukrzycę wzrosła ze 108 mln w 1980 roku,
do 422 mln w 2014 roku,
konsekwencjami zdrowotnymi cukrzycy mogą być: ślepota, impotencja, zawał
serca, udar mózgu.
Jak Konopie leczą cukrzycę?
W kontekście leczenia cukrzycy Konopią, musimy wziąć pod uwagę dwa główne czynniki:
w jaki sposób CBD poprawia funkcje i / lub produkcję insuliny.
w jaki sposób łagodzi spektrum skutków ubocznych, spowodowanych
nieregularnym poziomem cukru we krwi.
W tym akapicie Djinn przedstawi Ci publikacje badawcze, które bezpośrednio odnoszą się
do obu pytań, w celu przybliżenia: dlaczego olej CBD na cukrzycę zyskuje taką
popularność zarówno wśród pacjentów, jak i lekarzy?
Od 2005 roku nastąpiła eksplozja badań dot. zastosowania CBD w leczeniu cukrzycy. W
artykule właśnie z 2005 r. opublikowanym AAMC wymieniono liczne korzyści, jakie
zarówno CBD, jak i inne kannabinoidy mogą mieć dla osób cierpiących na cukrzycę, w
tym:
stabilizowanie cukru we krwi,
tętnicze właściwości przeciwzapalne,
efekty neuroprotekcyjne, które pomagają zmniejszyć ból i zapobiegać stanom
zapalnym nerwów,
efekty przeciwzakrzepowe, które pomagają złagodzić skurcze mięśni i ból
zaburzeń żołądkowo-jelitowych,
rozszerzanie naczyń krwionośnych, aby pomóc utrzymać otwarte naczynia
krwionośne i poprawić krążenie,
obniżenie ciśnienia krwi – co jest niezbędne dla diabetyków,
efekt relaksacyjny, ważny diabetycznym zespole niespokojnych nóg (RLS).
Inne pięcioletnie badanie, opublikowane przez American Journal of Medicine w 2013 r.,
pozwoliło dogłębnie przyjrzeć się wpływowi Konopi na insulinę i insulinooporność na
czczo. Wyniki pokazały, że regularni użytkownicy Konopi mieli 16-procentowy niższy
poziom insuliny na czczo i 17% niższe poziomy insulinooporności niż pacjenci, którzy
nigdy nie stosowali konopi. Naukowcy zauważyli, że te efekty zanikają z czasem, gdy
pacjent przestaje stosować Konopie.
W międzyczasie dr Raphael Mechoulam, słynny profesor i odkrywca kannabidiolu (CBD),
zauważył również, że receptory CBD występują w różnych częściach ciała. Pracując z
naukowcami z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, odkrył, że terapeutyczne
działanie CBD można dostosować do różnych receptorów endokannabinoidowych w
organizmie, w tym także w trzustce. Dr Mechoulam wskazuje na fakt, że naturalne
receptory kannabinoidowe występują w całym ludzkim ciele – od mózgu i tkanek
nerwowych po organy i komórki odpornościowe. Jednym z narządów, w którym receptory
te są licznie rozmieszczone jest trzustka właśnie. W rzeczywistości, receptory
endokannabinoidowe (mianowicie receptory CB-1) zostały znalezione specyficznie w
komórkach wysp trzustkowych narządu, a więc dokładnie w tym miejscu, w którym
wytwarzana jest insulina. Co więcej, bodziec tych receptorów w komórkach wysp
trzustkowych już wykazał bezpośredni związek z produkcją insuliny. Odkrycia sugerują,
HOME SKARBY WIEDZA KONTAKT 
że terapeutyczne działanie CBD można zmodyfikować, aby pasowało do różnych
receptorów. W związku z tym kannabinoidami można leczyć złożone choroby, takie jak
właśnie cukrzyca, a także miażdżyca tętnic i choroby sercowo-naczyniowe.
Na temat Konopi w leczeniu cukrzycy wypowiedziała się również dr Julie Chin. Obecnie
prowadzi holistyczne biuro medyczne w Nowym Jorku, a wcześniej prowadziła klinikę
integrującą leczenie Konopią w Kalifornii. Otóż pani doktor twierdzi, że widziała:
„…na własne oczy, jakie korzyści konopia może przynieść pacjentom i jak używanie
konopi poprawiło ich jakość życia, złagodziło cierpienie i zmniejszyło skutki uboczne w
porównaniu z innymi lekami na receptę. Rozpoczęliśmy leczenie cukrzycy CBD u
dorosłych około 2007 roku, po tym jak nasi pacjenci zaczęli zgłaszać poprawę poziomu
glukozy we krwi po zastosowaniu konopi indyjskich w leczeniu innych chorób (tj.
neuropatii, bólu)”.
Dr Chin pozostaje nieugięta, jeśli chodzi o połączenie leczenia olejem CBD ze zmianą
diety w celu uzyskania maksymalnego efektu, ponieważ spożycie cukru jest tak samo
ważne jak regulacja poziomu cukru we krwi.
Nadmierna obecność tkanki tłuszczowej u otyłych cukrzyków typu 2 radykalnie ogranicza
wydajność metabolizmu glukozy, co z kolei powoduje wysoki poziom cukru we krwi.
Specyficzne właściwości przeciwzapalne CBD bezpośrednio zwalczają zaburzenia
metaboliczne glukozy i poprawiają ogólny metabolizm.
Uszkodzenie układu nerwowego jest kolejnym powikłaniem związanym z cukrzycą. W
wielu przypadkach diabetycy będą mieli ograniczone czucie w kończynach dolnych, a w
ciężkich konieczne są nawet amputacje nogi. Wynika to z braku dostatecznego przepływu
krwi, co ostatecznie prowadzi do rozpadu tkanki i zwiększonego ryzyka infekcji. W USA,
CBD jest opatentowanym federalnie środkiem neuroprotekcyjnym i regeneracyjnym i
wykazano, że redukuje efekty zawału serca (obszary martwych tkanek z powodu braku
przepływu krwi) nawet o 30%!
Skuteczne leczenie cukrzycy musi być kompleksowe i oprócz terapii naturalnej olejem
CBD powinno obejmować także odpowiednie postępowanie dietetyczne. Wyniki
przeprowadzonych badań wykazały, że dieta cukrzycowa u pacjentów z już rozpoznaną
chorobą może zmniejszać stężenie glukozy, a także wartości hemoglobiny glikowanej,
stężenie cholesterolu i triglicerydów w surowicy krwi, a także obniżać ciśnienie tętnicze –
co w konsekwencji znacząco poprawia stan zdrowia i samopoczucie.
U osób z nadwagą i otyłością, leczenie dietetyczne jest niezbędne do uzyskania redukcji
masy ciała. Odpowiednio dobrana dieta cukrzycowa poprawia również jakość życia oraz
zmniejsza ryzyko rozwoju powikłan towarzyszących cukrzycy.
Konopia jest użyteczna dla diabetyków również ze względu na
swoje właściwości odżywcze.
Nasiona Konopi siewnej nie bez powodu nazywane są super żywnością. Ich cechą
charakterystyczną, którą wyróżniają się spośród innych produktów spożywczych, jest
bowiem idealny stosunek kwasów omega-3 i kwasów omega-6. Oprócz tego, nasiona
Konopi zawierają także 9 ważnych aminokwasów, dzięki czemu są doskonałym źródłem
niezbędnego dla ludzkiego organizmu białka.
https://www.greendjinn.pl/products/bialko-konopne-z-blonnikiem/
Oprócz kwasów tłuszczowych, nasiona Konopi są bogatym źródłem witaminy E. Nasiona
Konopi są także bogate w minerały takie, jak: żelazo, wapń, fosfor oraz magnez.
Duża zawartość cynku w Konopi wspiera naturalną odporność oraz zapewnia zdrowy
wygląd włosów, skóry i paznokci. Dzięki dużej zawartości błonnika, regularne spożywanie
nasion Konopi pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, ułatwia trawienie oraz sprzyja
procesowi odchudzania.
Jedną z najbardziej użytecznych dla diabetyka spożywczych form Konopi jest mąka
konopna.
https://www.greendjinn.pl/products/maka-konopna/
Mąka konopna jest uzyskiwana właśnie ze zmielonych ziaren Konopi siewnej, przez co
posiada niemal wszystkie cenne właściwości odżywcze, którymi charakteryzuje się ta
roślina. Mąka konopna jest przede wszystkim doskonałym źródłem bardzo łatwo
przyswajalnego białka. Typ aminokwasów obecny w Konopiach siewnych jest bowiem
lekkostrawny w przeciwieństwie do białka pochodzenia zwierzęcego. W jej składzie
znajdziemy także dużo naturalnego błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na
trawienie oraz reguluje wypróżnienia.
Diabetycy, dzięki regularnemu spożywaniu mąki konopnej mogą skutecznie obniżyć
poziom cholesterolu we krwi, zmniejszyć bóle towarzyszące zapaleniu stawów, poprawić
funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmocnić swoją naturalną odporność oraz
poprawić metabolizm.
Niezwykle ważną dla diabetyka właściwością mąki konopnej jest to, że dodana do
potrawy obniża jej indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny mówi o tym, jak po spożyciu
danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia czystej
glukozy.

Podsumowując:
Konopie (np. pod postacią oleju CBD), są skuteczną i
bezpieczną formą leczenia różnych rodzajów
cukrzycy. CBD jednocześnie poprawia funkcjonalność i
produkcję insuliny, a także neutralizuje powikłania
będące następstwem cukrzycy. Jednocześnie Konopie
w formie spożywczej mają w sobie wiele wartości
odżywczych ważnych w leczeniu cukrzycy.
HOME SKARBY WIEDZA KONTAKT 
Diabetycy mogą korzystać z dobrodziejstw terapii
konopnej dzięki właściwościom:
relaksacyjnym
rozkurczowym
przeciwbólowym
przeciwzapalnym
neuroprotekcyjnym
neuroregeneracyjnym
przeciwzakrzepowym
znoszącym insulinooporność
stabilizującym poziom glukozy we krwi
W celu pełnego wykorzystania potencjału terapii
konopnej w leczeniu cukrzycy, Djinn przygotował
specjalnie dla Ciebie:
Trzy proste kroki do słodszego życia
dla cukrzyka!

  1. Zastosuj odpowiednią terapię konopna.
    Skonsultuj się ze specjalistą, w celu dobrania odpowiedniego preparatu i
    ustalenia dawkowania dopasowanego do Twoich potrzeb.
    Zadbaj o to, żeby stosowany przez Ciebie preparat pochodził z pewnego źródła,
    czyli był przebadany i w pełni naturalny.
    Stosuj preparat z regularną częstotliwością i zgodnie z zaleconym
    dawkowaniem, żeby zapewnić sobie maksymalną efektywność terapii.
  2. Wprowadź właściwą dietę.
  3. Węglowodany powinny stanowić około 45% wartości energetycznej diety. Dieta
    dla cukrzyków powinna zawierać głównie węglowodany złożone, bogate w
    błonnik pokarmowy, o niskim indeksie glikemicznym(mąka konopna). Ogranicz
    cukry proste, czyli cukier, miód, słodkie napoje, słodycze, ciastka, a nawet owoce.
  4. Odstaw szkodliwy alkohol i tytoń, a sięgnij po zdrowe Konopie i cynamon, które
    obniżają stężenie glukozy we krwi, a także zmniejszają ryzyko powikłań
    towarzyszących tej chorobie.
  5. Wartość energetyczna diety przy cukrzycy powinna być ustalona indywidualnie
    przez specjalistę. Skorzystaj ze zniżki od Djinna i skonsultuj się ze sprawdzonym
    dietoterapeutą.
  6. Uprawiaj regularną aktywność fizyczna.,
  7. W cukrzycy ważne jest, żeby regularnie uprawiać aktywność fizyczną o niskiej
    intensywności. Przykładową formą takiej aktywności jest szybki marsz, bieg, jazda
    na rowerze, pływanie czy wioślarstwo.
  8. Aktywność fizyczna w cukrzycy odgrywa bardzo ważną rolę, ze względu na to, że:
    poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny, poprawia wyrównanie
    glikemii, gwarantuje lepsze wyrównanie metaboliczne, obniża ciśnienie
    tętnicze krwi.
  9. Jeśli chcesz bezpiecznie uprawiać sport w kontrolowanych warunkach, sięgnij po
    wsparcie trenera personalnego, który pomoże Ci ułożyć harmonogram zajęć i
    dobierze stopień intensywności ćwiczeń adekwatnie do Twoich potrzeb.
    Djinn dziękuje Ci za zapoznanie się z tym artykułem i ma nadzieję, że był dla Ciebie
    pomocny. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samej Konopi zapraszam do artykułu:
    https://www.greendjinn.pl/blog/czym-tak-naprawde-sa-konopie-historia-odmian-cannabisczesc-pierwsza/
    Źródła:
  10. 2018 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes
    Poland. Clin Diabet 2018; 7: 1.
  11. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes-2018
    Abridged for Primary Care Providers. Clin Diabetes. 2018; 36(1): 14-37.
  12. Aschner P. New IDF clinical practice recommendations for managing type 2
    diabetes in primary care. Diabetes Res Clin Pract. 2017; 132: 169-170.
  13. Gajewska D, Kęszycka P, Myszkowska-Ryciak J, Pałkowska-Goździk E, Lange E, Paśko
    P, Chłopicka J, Strączek K, Sińska B, Klupa T. Rekomendacje postępowania
    dietetycznego w cukrzycy. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2017.
    Dietetyka 2017 vol. 10, Wyd. Spec.: 50.
  14. BehindTheWaves „CBD Oil And Diabetes – The Positive Effects Of CBD On Insulin
    And Metabolism” [w:] cannabis.net
  15. Nicolas Rodondi, MD, MA, Mark James Pletcher, MD, MPH, Kiang Liu, PhD, Stephen
    Benjamin Hulley, MD, MPH, Stephen Sidney, MD, MPH „Marijuana Use, Diet, Body
    Mass Index, and Cardiovascular Risk Factors (from the CARDIA Study)”
    [w:] ajconline.org
  16. Elizabeth A. Penner, MD, MPH, Hannah Buettner, BA, Murray A. Mittleman, MD, DrPH
    „The Impact of Marijuana Use on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance among US
    Adults” [w:] amjmed.com
  17. Josh Hamilton „Cannabis Oil For Diabetes? The Positive Effects Of CBD On Insulin
    And Metabolism” [w:] honeycolony.com
  18. „CBD Oil for Diabetes: All You Need to Know. Exploring the facts”
    [w:] marijuanabreak.com
  19. „CBD compound in cannabis could treat diabetes, researchers suggest”
    [w:] diabetes.co.uk

Witaj, Poszukiwaczu Skarbów!

Jakie jest Twoje życzenie?

Lista życzeń0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0